2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (1 Vote)

Vodafone reklám

*************************

vodafone logo Új RED csomagok – 45s +++ Értékelés: 4,2/10

Aztán vannak az úgynevezett kínjában hülyeségeket beszélő reklámok. Az ilyen akkor keletkezik, ha valójában az új termék nem bír semmiféle lényegi revelációs erővel, nincs benne semmi különlegesen csábító újdonság. Persze ebben az esetben is lehetne értelmes reklámot alkotni, kifejezetten olyan helyzeteket bemutatva, amikor pont ez a megoldás adja magát, és milyen jó, hogy most már csak egy mozdulat, egy érintés, egy harapás, bármi, de inkább jöjjön a látványos ostobaság…

***************

***************

Kezdjük megint a költő szavaival:

Korlátlannak születtél,/ semmi sem lehet gátad./ Szóval ne szeretteidnek,/ a határoknak fordíts hátat./ Szakíts időt azokra,/ akik fontosak neked!/ A nővéred Londonban,/ s a spanyol szerelmed./ A „Guten Tag”-al köszönő/ régi osztálytársak,/ a tesód, kinek száma/ plusz harminchármas./ A Svájcban táborozó/ Krisztián barátod,/ A Portugáliában élő/ második családod./Mi a legértékesebb,/ mit nekik adhatsz?/ A hangodat,/ amit mind ritkán hallhat.

Szóval van egy új csomag, amelyben bizonyos feltételek mellett korlátlanuk telefonálhatsz az Unión belül visszavonásig. Visszavonáskor majd lesz egy új csomag visszavonásig. Gondolom. A lényeg, tartsuk frissen a fogyasztót, legyen midig valami új. Még akkor is, ha gyakorlatilag nem változik semmi, csak átfogalmazzuk a dolgokat. Na jó, időnként változik, de nem lényegesen. Nem úgy, mintha a fekete-fehér tévé mellett megjelenne a színestévé. De új. Az nagyon csábító, de azért, vagy éppen ezért kell a jó reklám neki. Mint például ez.

Kicsit filozofálgatunk az elején, igen, korlátlannak születtél, nem igaz, nem hogy a csillagok közt nem tudsz repülni, de eleinte még járni se. De szép. Szupererő. Semmi sem lehet gátad. Mondjuk itt van mindjárt az úgynevezett társadalom a maga törvényeivel, de ne kötekedjünk. Aztán a jó tanács, mivel az ilyen gátlástalan emberek rendszerint a szeretteiknek fordítanak hátat, te ne ezt tedd, hanem a határoknak fordíts inkább hátat, persze átvitt értelemben, különben pont azt jelentené, hogy inkább visszajössz. De nem, hanem az van, hogy a csomag előtti időkben nem volt módod időt szakítani azokra, akik fontosak neked, de ennek vége, itt ez a nagyszerű csomag, most tehát a lehetőség is itt van. Tehát nem azt mondja a költő, hogy ha itt és itt vagy akkor is időt tudsz majd szakítani rájuk, hanem feltételezi, te egyáltalán nem szoktál időt szakítani, vagy mert nem akartál mondjuk gonoszságból, vagy mert fizikailag nem volt megoldható, hiszen még nem létezett ez a csomag. Aztán jön egy felsorolás, példákon keresztül mutatja be a költő, milyen éppen távol lévő szeretteidnek nem kell ezentúl hátat fordítanod. Mert végül is mi a legértékesebb, amit adhatsz nekik, teszi fel a kérdést költőien a költő? Mondjuk szeretetet? Ugyan dehogy. A hangodat, mert azt ritkán hallhatja. De ennek, mint említettem, most vége, eddig csak az interneten tudtál ezerféle módon videótelefonálni a szeretteiddel, meg az előző mobil csomagoddal, de ezt eddig valamiért nagyon ritkán tetted, mert nem volt neked ilyen új csomagod. De most lett neked ilyen közösség, barát és család összetartó csomagod, végre nem lesz annyi csonka család, és sokkal kevesebb szerelem és barátság fog tönkre menni. Köszönjük neked, te nagy szolgáltató.

Tetszik érteni? Ilyen bornírt, hülye kontextusba helyezi a reklámalkotó a termékismertetést, gondolom mert úgy érzi, ezek megható, szép szavak, érzelmet megindító, az emberi, a nembeli lényegről szóló gondolatok. És így a mélyen megérintett, könnyező befogadó ezeket a szép emberi érzéseket majd összekapcsolja a termékkel, és rögvest vásárol belőle vagy egy tucatot, így szolgálva az egyáltalán nem mély emberi, hanem a rideg profit vezérelt szolgáltató érdekeit. Mert nem ám, hogy azt mutassuk meg, mégis mi az előnye – már ha van egyáltalán – ennek az új csomagnak bizonyos helyzetekben. Inkább jöjjön ez a kétségbeejtően gügye szöveg, és ezért gyanús, nincs semmi újdonság, és ezért tekereg kínjában ilyen badarságokat beszélve a reklámalkotó.

A fentebb vázolt jelenséget én műalkotás szindrómának nevezném (vizsgán kérdezem), vagyis akár egy koszos kis termék kapcsán is mondjunk valami nagy igazságnak látszó dolgot az emberről és világáról, hátha a súlyos szavak a termék értékét is katartikus magasságokba röpítik… egy fenét…

*******************************************************************************

Értékelés: 4,2/10 pont (ISTST szám)

A BRAND bevésése (Imprinting) – 3/10

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) – 2/10

Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) – 4/10

A látvány (Scene) – 6/10

A technika (Technology) – 6/10