1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Béres reklám

*************************

Béres logo – 50s +++ Értékelés: 3,8/10

Hogy is hívják ezt a fajtát? Imázs (image) film? Ja, mert ugye van a sima reklámfilm, ahol mondod ugyan a terméket, de marhaságokkal köríted, hogy megváltó, hogy családtag, hogy megoldja minden evilági gondodat stb. A másik fajta, ahol tényleg elmondod mi ez a termék, mire való, mik az előnyei, mintha tényleg el akarnád adni azt a konkrét dolgot. Azt hiszem azt hívják promóciós filmnek. Mondjuk mindegyik fajtával a termékedet akarod eladni, csak ezzel közvetlenül. És akkor az imázs, hogy szeress engem, csúcs cég vagyok, bármit is akarok megvetetni veled, megveszed, mert elvakít a szerelmed irányomban. Azt hiszem jól összefoglaltam…

***************

***************

Tehát a mellékelt munka nyilvánvalóan az imázsfilmek családjába tartozik, mert egy árva termék nem sok, annyi sem látszik benne, csak a brand, akivel te most nem vagy egyedül, még akkor sem, ha de, mert legalább a cégünk veled van. Valahogy. Lovaglunk a víruson. De jól van ez így, aktuálisnak, up-to-date-nek kell lenni.

De mitől is fognak szeretni minket az emberek, mitől fogják úgy érezni, ez a cég nagyon emberi, nagyon szimpatikus? Az ötlet: szép, megható, mondhatni emberi pillanatképek a vírus sújtotta társadalmunkról, ahol az emberek továbbra sem hagyják magukra embertársaikat. És ez szép. És ez érzelmekkel teli, megindító stb. És hogy ezt most mi mutatjuk. Azt onnan lehet majd tudni, hogy a végén bemondjuk a nevünket, és hogy összetartozunk. Ennyi. Ez biztosan jól bevésődik majd az emberek fejébe, hogy ők ezzel a céggel összetartoznak. Tényleg nem értek hozzá, de miért is vésődne be? Ejnye, nem érted. Megint elfelejted, a jelenlét számít, illetve a mennyiség, ami így átcsap minőségbe. A sokat emlegetett. Nem fogod tudni pontosan miért járja át kellemes melegség a szívedet valahányszor e brand a szemed elé kerül, csak át fogja járni, és ez a termék megvásárlásáról döntő pillanatodban, majd döntő lehet. Érted?

Egy gond persze lehet, mostanában minden márka covidos imázsfilmeket gyárt, és mivel ezekben ugyebár konkrét termék általában nem kerül megemlítésre, hogyan fogja tudni a te szíved, mely brand láttán járja át a kellemes melegség? Mi? Persze ha nem konkurens cégekről van szó, akkor mindegy, nyilván nyugodtan érezhetsz kellemes melegséget a darugyártó cég iránt egyidejűleg ép úgy, mint az étrendkiegészítőket kínáló iránt. Ha pedig konkurens cégek az érintettek, majd dönt a sima reklámfilm, vagy a promóciós. Te csak szépen melegítsd a szívedet.

A lényeg, hogy a képeken, mint az a reklámvilágban kötelező, boldog embereket lássunk. Vírus ide, vírus oda, mi boldogok vagyunk, és ez a kedves cég döbbent rá minket erre, ha esetleg ezzel nem volnánk eléggé tisztában. A kedves pillanatokra gondolj, ne arra, hogy tönkrementél éppen, vagy ne adj isten valakid éppen haldoklik a kórházban. Pont ezen utóbb felvetett súlyosságok tehetik éppen ellenkező hatásúvá e képeket, ha ilyesmivel sújtott ember nézi, de lássuk be, azért vélhetőleg a lakosság nagyobb százaléka csak kisebb kellemetlenségeket él meg, és ez a lényeg, a nagyobb százalék. Megéri tehát. Oké, értem én, reklámokról beszélünk, így normális.

Nézd meg, az a fiatal házaspár épp új lakásba költözött, ha jól látom, milyen vidámak, nem? Te is új lakásba költöztél nyilván, hát nem szomorkodj. Ne már hogy így direkt menjél rá, hülye vagy? Jó. Meg lehet ám ablakból ablakba is udvarolni, meg öreg bácsinak erősíteni, ne csüggedj most el, éneklik közben, meg skype-on szülinapi tortát elfújni, jaj, de vidám, meg erkélyjelentben beszélgetni, de hiányzik már az érintés, éneklik közben, és ez megható, meg a maszkviselés, és a könyökpuszi, mindmegannyi szimbóluma ennek a pandémiás világnak, bár külön vagyunk, de összefogunk, éneklik közben, össze bizony, nem hagyjuk magunkat, és még sok-sok példa, hogy nem vagy egyedül. Szép. De hogy az erkélyről integető nagymamán és nagypapán miért van maszk, az úgy tűnik nem volt eléggé átgondolva. De ez legyen a legnagyobb probléma. Pontosabban bocsánat, nincs itt semmiféle probléma. A spot szabályos, tele van sztereotip, ennélfogva nem a pandémiás valóságot tükröző, hamis boldogságot sugárzó képekkel, bár nyilván lehetnek ilyen pillanatok is. Mondom, a reklám szabályos, mert ez egy reklám, egy reklám…

*******************************************************************************

Értékelés: 3,8/10 pont (ISTST szám)

A BRAND bevésése (Imprinting) – 3/10

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) – 4/10

Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) – 2/10

A látvány (Scene) – 5/10

A technika (Technology) – 5/10