4 of 5 (4 Votes)

FLUIMUCIL reklám

*************************

FLUIMUCIL® 100mg granulátum és szirup – 30s +++ Értékelés: 4,4/10

Gyerek és kutya filmekben stabil pontok, biztos siker, és biztonság. Hogy ezek biztosan nem halnak meg. Már ha nem nagyon művészfilm a szóban forgó. És mivel a reklámfilmek általában nem tartoznak a nagyon művészfilm kategóriába, hát hogyne alkalmazhatnák eme, a vonatkozó termék iránt nagyfokú bizalomra ingerlő elemeket a kedves alkotók. Szinte kötelező, valószínűleg belépő kérdés a reklámfilmcsinálóképző szigorlati vizsgáján. Készítsen reklámfilmet bármilyen termékre kutyával és/vagy gyerekkel. Felkészülési idő 5 perc…

***************

***************

Áber, a kisfiú… igen, akárhányszor meghallgatva, nekem mindig így hangzik, persze lehet ő Ábel vagy Albert is, de lehet, van ilyen fiúnév, hogy Áber. Vagy kislánynév. Csak rövidre van nyírva a haja. A gyereknek. Tök mindegy. Szóval Áber, a kisfiú éppen a kanapén foglalatoskodik valamivel, amikor a nagymamája a nevén szólítja. Ezen, hogy Áber. Vagy Ábel. Vagy Aladár. De ha lány, akkor talán… jó, máris leakadtam róla. Tehát a kisfiú előáll, és köhög. Nagyi megrémül, de anya, a nagyi lánya máris szól a gyereknek, hogy gyere, vegyük be a terméket. Ő persze kimondja a termék nevét, nem tudom, én miért vagyok ezzel kapcsolatban ilyen gátlásos, hisz úgyis leírtam már, de ez maradjon az én titkom. Művészi eszközöm ez nekem.

És ekkor, tehát amikor az anya felszólítja gyermekét a termék bevételére, ekkor hangzik el először a kérdés, amelyre az egész koncepció épül. Ez, hogy: De miért? De miért épül erre az egész koncepció? Mert erre a kérdésre pont el lehet mondani az üzenetet. Azt, hogy mert hurutos köhögésre régóta ez a válasz. Oda van írva. Érted, azért égetünk boszorkányokat, mert boszorkányok terjedésére régóta ez a válasz. Hagyomány. Persze a filmecskében ennél összetettebb válaszokat is kapunk, de annak ára van. Nagy ára.

Az az ára, hogy az édes kis kisfiú még kétszer megörvendeztet bennünket ezzel a kérdéssel. De miért? Bájos, ártatlan, és nagyon hülye mosollyal az ajkain. De miért baj ez? Nem baj, ha megértjük, hogyan gondolkodott a kedves kreatív, amikor nagyon kreatívan felépítette ezt a koncepciót. Nyilván abból indult ki, mindenki nagyon szívesen emlékszik vissza gyermekének arra a korszakára, amikor még nyiladozó értelemmel szaladgált körülöttünk, és voltaképp egyfajta furcsa görbetükrét adta vissza… várjál, ez így nem jó… egyfajta görbetükörként… egyfajta görbetükröt tartva így elénk az általa még sok mindenben érthetetlen világról. Talán így jó. Mondjuk nekem még most is sok mindenben érthetetlen a világ, tán több mindenben is mint akkor, de ezt most hagyjuk. Tehát kreatívunk részben szép emlékekkel, illetve akiknek ez éppen a jelen valóság, azoknak mosolyfakasztó felidézéssel szeretne bizalmat építeni a termék iránt.

Nos, egyvalamit azonnal leszögezhetünk. Ennek a kreatívnak soha nem volt gyereke. Az alkotó teamről ez már nyilván nem mondható el, de valószínűleg nagyon utálják ezt a kreatív munkatársat, vagy főnököt, és nagyon meg akarták szivatni. Akik meg átvették… nos azok… nem, nem hülyék, ilyet nem merek mondani, inkább úgy mondanám, nem szakemberek.

Bármely gyermekpszichológus megmondhatja, hogy a miért korszak egy hosszabb életkori időszak része, amit szaknyelven hülye öcsi korszaknak nevezünk. Ez az a korszak, amikor a gyermek büszke arra, hogy hülye, mert nem tudja, hogy hülye. Csak élvezi, hogy a figyelem középpontjában van. Igaz, ez nagyon sok embernél még felnőtt korára sem múlik el, de erre még nem találtak gyógyírt a brit tudósok. Az itt bemutatott gyermek is típusos példánya e korszaknak, vagyis csak a kérdés fontos, a felnőttek kínzása, akik valamilyen érthetetlen okból megpróbálnak értelmesen válaszolni a voltaképpen erre igényt nem tartó gyermeknek, aki szemmel láthatóan úgysem ért egy kukkot sem a válaszokból. Tessék megfigyelni a kórismére típusosan jellemző úgynevezett „hülye öcsi” mosolyt. És amíg le nem zárjuk a folyamatot, az magától nem áll le. Tudod miért Pistike? Csak. És most idd meg szépen a kakaódat.

Jaj hát persze hogy ezzel együtt szeretjük a gyermekeinket, ne tessék már gyerekgyűlölőnek beállítani engem, de valljuk be, azért ilyenkor idegeink húrjai nem éppen az elernyedés jellemzőit mutatják fel. (Ezt a fordulatot ingyen használhatod bármely fércművedben.) De hát mivel is reklámozhatnánk eredményesebben egy terméket, mint egy jó kis idegtépéssel? Nem tudom, úgy tűnik egyes kreatív iskolák szerint ez az új trend. Egyszerűen más drájvokat aktivizál benned. Más indíttatásokat inicializál. Más… hagyjuk. Érted, lemész a drogériába, már eleve tökre fel vagy húzva, belépsz, és elüvöltöd magad:

Hol az a kibaszott szar, amit az a hülyegyerek ajánlgat?!?!

Gyors és pontos lesz a kiszolgálás.

*******************************************************************************

Értékelés: 4,4/10 pont (ISTST szám)

A BRAND bevésése (Imprinting) – 4/10

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) – 2/10

Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) – 6/10

A látvány (Scene) – 5/10

A technika (Technology) – 5/10