3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (1 Vote)

HALLS reklám

*************************

HALLS cukorka - 30s +++ Értékelés: 5,2/10

Hogyan közelíthetjük meg a valós igény bemutatását? Egyrészt, hogy bemutatjuk a valós igényt, például elfogyó vécépapír a vécén ülve, másrészt, hogy valamiféle érzelmi közvetettséget teremtünk a valós igény és a fogyasztói döntési mechanizmus közé (fogyasztói insight ugyebár). Például vécén ülve inkább puha füves, virágillatos nyári réten gondolnánk el szívesebben magunkat. S lám, vécépapírunk érintése és illata ezt idézi. Következő reklámunk is ilyesmi eszközzel operál.

***************


***************

Csávógyerek liftbe száll. Még boldog, mosolyog, élete rendben van. Ajtó csukódik. Csukódást valami pizzásfiúféle akasztja meg, nagy pakkal, fülhallgatójából idegesítően sziszegve szűrődik ki a pop. Ajtó csukódik. Hülye mintás ingben hülye külsejű hapsi akasztja meg, hülye csengőhanggal a kezében. Ajtó csukódik. Termetes ténsasszony akasztja meg, méretes virágcsokrokat cipelve, hülyeöcsit magával vonszolva. Csávógyerek kezd besokallni. Mesélő megkérdezi: "Szorult helyzetben vagy?" Mert ugyebár ez egy szorult helyzet. El fog tartani legalább másfél percig. Valamit tenni kell. Vágy támad bennünk, a szabadság vágya. Erős insight érzelmek lesznek úrrá rajtunk. Sors nyiss nekem tért - szerű érzelmek. Le akarjuk rázni magunkról ezeket a büdös, koszos, ellenszenves embereket, akik el- és agyonnyomnak, rabságba nyomorítanak minket.

Na és mi az, ami felszabadít? Mi van nálunk éppen az ingzsebünkben? HALLS cukorka. Ennek van az a hűsítő ereje, ami felszabadít. Persze csak úgy átvitt értelemben, pontosabban csak a légutakat szabadítja fel, annyira mindenképpen, hogy úgy érzed, még e büdös embertömegben is szabadon lélegezhetsz, tiszta hegyi levegőt szívhatsz be. Ezt a felszabadulás érzést a művész úgy teszi plauzibilissé, bocsánat kézzelfoghatóvá, könnyen és mélyen átélhetővé, hogy látványban tényleg kitágítja a főhős körül a teret, a cukorka bevételének következményeképpen durván szétcentrifugálja, a falra keni a liftben utazó egyéb emberi lényeket.

"HALLS. Vegyél egy nagy levegőt!" Ez a szlogen. Aztán befejezésképpen, vagy csattanóképpen hősünk cinikusan cukorkát kínál a liftfalról éppen lekonyuló, tökéletesen lapos úriembernek.

Elemzés. Az alkotó természetesen nem arra gondolt, hogy a cukorkával embereket lehet megsebesíteni, vagy megölni, hanem ez olyan szimbolika, amelyik a felszabadulás érzetét van hivatva sugallni képileg azt kifejezve, hogy szabad tér lesz így valahogy mintha. Hogy miért emberek vonatkozásában? Azt én nem tudom tanárnő kérem, illetve gondolom a szorult helyzet egyéb képi megfogalmazása már nem elég intenzív talán, mert arra már ki figyel oda, ha mondjuk beszorult volna egy lyukba, esetleg tényleg az orra dugult volna el. Itt a mai világunkban, amikor minden ember egy farkas is egyben, persze nem saját magának, hanem a másiknak farkasa, akkor a reklámban sem lazíthatunk. Ott is a cukorka farkasa kell legyen a másik embernek, mert különben a néző nem ismer rá az emberre és világára, közte magára, és akkor nincs katarzis, és nem fogják venni ezt a cukrot insightilag. Az viszont mindig nagyon hatásos, ha csúnya embereken veszünk elégtételt, mert úgyis mindenkitől félünk, és legalább akkor nézvést ezt a reklámot egy picit kielégülünk, és akarunk majd ilyen cukorkát, mert akkor szopogatva ezt a cukrot mindig eszünkbe jut rossz pillanatainkban ez az élmény, és akkor majd kielégülünk ott is. Ja persze, lehetne ezekben a pillanatokban az Istenre is gondolni, vagy a kommunizmusra, de ezeknél a cukorka sokkal valósabb és meg lehet venni a boltban. Ezért nagyon ütős ez a reklám, mint egy baseballütő legalább.

Egyébként nekem nem nagyon jön be ez a cukorka. A liftbe ezért baseballütőt viszek inkább.

*******************************************************************************

Értékelés: 5,2/10 pont (ISTCT szám)

A BRAND bevésése (Imprinting) - 5/10

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) - 5/10

Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) - 5/10

A látvány (Scene) - 6/10

A technika (Technology) - 6/10

{mxc}