0.0 of 5 (0 Votes)

Ambroxol reklám

*************************

ambroxol – 30s +++ Értékelés: 4,6/10

Aztán vannak azok a gyógyszerreklámok, amelyek viccesen megszemélyesítik az adott nyavalyát, így adva kézzelfogható ellenségképet a kedves nézőnek. Számos ilyet láttunk már, és számos esetben nem értettük, ettől miért nő az adott kellemetlenségben szenvedő motivációs potenciálja pont az adott (igen, szóismétlés) gyógyszer befalására. Illetve most jövök rá, miért. Amikor a gyógyszerész – miután elmondta a kockázatokat és a mellékhatásokat ahogy illik – az éppen nem kapható helyett felajánlja az ugyanazon hatóanyagú, de más gyártótól származó gyógyszert, na akkor tudjunk nemet mondani. Gondolom…

***************

***************

Itt éppen a hurutos köhögés az ellenség. Ami felbukkan. És tényleg, ott van egy zöldöltönyös (talán kordbársony) fiatalember, valami hideg itallal a kezében, és mi tudjuk, ő a hurutos köhögés megszemélyesítője. Onnan tudjuk, hogy ő bukkan fel. Elfogadjuk, mert a hurutos köhögés kinézetéről eddig nem sokunknak lehetett határozott elképzelése, annál inkább a hangjáról. Jó, oké, legyen ő a hurutos köhögés metaforája, vagyis hangulati hasonlósága, bár nem is tudom, vajon ez a fiatalember tényleg ilyen hangulatot áraszt-e, vagy a hurutos köhögés tényleg emlékeztet-e egy zöldruhás fiatalemberre hangulatilag, szerintem nem, úgyhogy legyen inkább a szimbóluma ennek a bántalomnak. A „legyent” itt most valóban teremtő értelemben használom, mert eddig szerintem egyáltalán nem volt olyan képzett, tárgy, fogalom, amit könnyedén összekapcsolhattunk volna a hurutos köhögés jelenségével, mint például a kezdődő szerelmet a bimbózással. Hát hadd legyen már az a zöldruhás vicces alak a hurutos köhögés szimbóluma. Kacagunk rendesen, vidámak vagyunk, jó érzéssel indul a napunk, vagy fejeződik be, tényleg annyira jó, hogy vagytok nekünk ó reklámok alkotói!

Na jó, tehát amikor felbukkan a hurutos köhögés, a megfázás még kellemetlenebbé válik. Ezt mondják a filmben benne. Igen, tényleg így van, és tessék nézni, maga a hurutos köhögés sem bírja már hallgatni a hurutos köhögést. Pláne, ha ott a gyerekágy fölött történik. Egyébként tetszik az a reflektorszerű lámpa ott a háttérben, gondolom a pelenkázó fölött, valami ilyen lehet a nőgyógyászati rendelőkben is, de vallatáshoz is tökre jónak néz ki. Aztán a hurutos köhögés nem átall beülni a két egymáshoz öltözött barátnő közé a zöld öltönyében, és most valami újabb hideg, egy fagyi van a kezében. De a legdurvább, hogy befekszik a nő és a férje közé, ezzel szimbolizálva, a betegség bizony a párodtól is elválaszt aranyom. Helyette itt van ez jó kis pálcikás fagyi, nyald ezt, mert ugye én vagyok a hurutos köhögés, és szeretném magam ide gyökereztetni. Esetleg én is jó leszek a férjed helyett, nem?

Egy szó, mint száz, nem jó ez a hurutos köhögés, most már kezdem érteni, hány féle kellemetlenséggel jár. Eddig azt hittem, a hurutos köhögés maga is kellemetlen, nem kell még itt példákat is felhozni érzékeltetésére, de hát ez egy reklám, a példák minden bizonnyal felidéző erővel bírnak, érzékletesebbé teszik a mondandót. Oké, csak ha épp nincs ilyenem, akkor úgyse fogok ilyet venni, ha meg van, nem kell semmit felidézni, mert éppen fel van idézve. Hülye vagyok, itt éppen arról van szó, akkor vegyél, amikor nincs, ezért kell felidézni, és ha nem is veszel, most legalább tudod, ha mégis kell majd, mit kell kérni. Köhögéscsillapítót. Valamit hurutos köhögésre. Ezt jegyeztem meg, ezt fogom mondani a patikáriusnak, miután végre befejezte a kockázatok és mellékhatások ismertetését. De lehet, azt mondom majd, kérem azt a cuccot, tudja, ahol az a zöldruhás faszi idétlenkedik az ágyban és nem hagyja kefélni azt a kedves párt. Biztos beugrik majd neki mely készítmény után vágyakozom.

Ámde. Ha megeszed, megiszod ezt a nyákoldó, köptető hatású gyógyszert, a természetes gyógyulási folyamatnál gyorsabban gyógyulsz meg. Oda is van írva ez, nagyon becsületesen. Így is úgyis meggyógyulsz, csak így gyorsabban. És nézd csak! A szimbólum hurutember poharából valami hirtelen kiissza felfelé a hideg italt, ő maga meg eltűnik a zöld öltönyéből, úgyhogy már csak az üres öltöny után kell bezárni a lila ajtót. Micsoda kép! Huss, és már kint is van a hurutos köhögés! Szimbolice. Mert értjük mi ezt a képi nyelvet nagyon.

Most már csak azt tessék elárulni nekem kreatív kolléga, miért van az a szoba olyan retrósan berendezve? Milyen terméknépszerűsítő, hozzáadott feeling felgerjesztésére gondolt ezzel? A bútorok, a rádió, az a nagy ezüst ES valami a sublódon, vagy min, miért? Már a nagyanyáink is ezt itták? Régen bezzeg a hurutos köhögés is jobb volt? Hát igen, nyilván, a régi, jól bevált cucc hívószavai, nem? Ne hagyjon már találgatni. Egyébként ha arra az ES-re már nincs szükség, úgyis kidobnák, adja már nekem, kitenném az almárium melletti nachtkaszlimra…

*******************************************************************************

Értékelés: 4,6/10 pont (ISTST szám)

A BRAND bevésése (Imprinting) – 4/10

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) – 4/10

Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) – 5/10

A látvány (Scene) – 5/10

A technika (Technology) – 5/10