1 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (2 Votes)

Telekom reklám

*************************

telekom logo Karácsony 2023 – 60s +++ Értékelés: 4,0/10

Hát persze. Karácsonykor is az imázsra hajtunk rá. Azért ehhez persze elég nagy cégnek kell lennünk, olyan nagynak, és lehetőleg multinacionálisnak, hogy trivialitás legyen mindennapi életünkben való jelenlétünk. És ha már így át- meg átszövi mindennapi életünket ez a cég, igazán jól esik tőle, amikor leszól hozzánk kedves, tanulságos szavaival, hogy gondoskodó jelenlétével emelje mindennapjaink amúgy szürkébe hajló hangulatát.

***************

***************

Jelen példánk egy nagy távközlési cég karácsonyi megnyilvánulását tartalmazza, amelyben egy fiatalember látogatja meg rokonait, akiket amúgy nem könnyű elviselni, vagy mégis, hiszen ezen elviselhetetlenségekből csupa szeretet árad, és ez nagyon hiányozna, ha nem volna.

A fiatalember énekelve meséli el nekünk kedves rokonainak jellemzően sztereotip megnyilvánulásait, mégpedig a közismert karácsonyi ének, az O Tannebaum (O Christmas Tree, Ó szépfenyő) dallamára. Azonnal nyilvánvalóvá válik számunkra, a fiatalemberben egy költő veszett el, hisz gyönyörűen ráénekelhető a lírája az adott dallamra. Nem? Na próbáld meg még egyszer, ügyeskedj, hallgasd meg többször, hogyan csinálja. Jó, oké, szar, de csak azért, mert nincs humorérzéked. Ugyanis ez így nagyon vicces. De most miért nem vicces, hogy kvázi hülyét csinál a rokonaiból és ilyen sablon embereknek állítja be őket? Igenis, ő ilyennek szereti ezeket az embereket, és mivel a te megfelelő rokonaid is ilyenek, te ráismersz a közös nevezőre, és melegség járja át ettől neked a szívedet.

„Ó szép fenyő, ó szépfenyő, nehéz ünnep vár rám.” (Próbálod énekelni, ugye?) Megérkezik a bácsikáékhoz, kötelező látogatás, és már halljuk is, hogy miért: „A bácsikám nagy nyomasztó, mikor lesz diplomaosztó?” A lényeg, hogy rímeljen, elvégre ez egy költemény. A te bácsikád is nagy nyomasztó egyébként? Jaj, te szegény! Te majd ne legyél nagy nyomasztó annak idején. Kicsit talán lehet nyomasztani, de a nagy nyomasztás mindig nagyon nyomasztó ezt jegyezd meg.

„A nénikém azon feszül, hogy ne maradjak egyedül, mikor lesz már esküvő, és dédelgetve egy csecsemő?” Itt megint felhívnám a figyelmet a költői teljesítményre, a mondat egyáltalán nem kicsavart, vagy ha annak tűnik, ezt nevezzük költői szabadságnak. A nénikéje azon „feszül”, értsd arra van ráizgulva, az akadt be neki stb., hogy ne maradjon a fiatalember egyedül, ezért a Tinderen próbál neki társat találni, mint egy igazi matchmaker. Mondjuk ez tényleg idegesítő lehet de hát annyira kedves tőle. Nem? Közben látunk egy dúsan megrakott asztalt, én ezért már mindent meg is bocsátanék nekik, de a fiatalember még mindig nem érzi igazán jól magát a szeretet ünnepén, pedig van ott egy fiatal lány is. Gondolom az unokatestvére. Valami tárgyat dob oda a fiatalembernek a frigóból, nem tudtam beazonosítani mi az, pedig lehet, jelentősége vagyon. És hogy hogyan kell értelmezni azt a nénikéje által feltartott nagyobb méretű képernyőt, vagy mit, ahhoz segítséget kérek. Kik vannak rajta? A nénikéje fiatalabb korában ahogy éppen a fiatalembert ringatgatja baba korában? Először úgy tűnik, mintha egy tálcát emelne fel, és annak az alján jelenik meg a mozgókép. Lájkkal, meg szívecskével és valami futó számlálóval a jobboldalon. A tálca alján. Ez különösen érdekes, ha mondjuk ez szimbolice a gondolatainak, a vágyainak a kivetítése. Baromira nem értem, de hát nem ez a lényeg, hanem hogy átjöjjön az üzenet, felfogjuk e kedves emberek szeretet hullámait, ha mégoly hülyén is vannak megjelenítve. Ez egy reklám. Nem értem miért vagy az ilyesmin újból és újból kiakadva.

„Mentsen meg most valaki…” És ekkor a nagyi megköszörüli a torkát, és imígyen szóla: „Én is kérdeznék valami fontosat. Boldog vagy?” És most én is kérdeznék tőled valami fontosat tisztelt olvasó: Ugye tudod ki ez a nagyi? Ugye tudod ki szól most hozzád, ugye tudod ki néz rád azzal a kicsit huncut, kedves mosollyal? Ugye tudod, ki nem kérdez felesleges butaságokat, ugye tudod, ki nem nagy nyomasztó, és ki nincs ráfeszülve a számodra való társ keresésére? Ugye tudod, ki teszi fel neked a legfontosabb, a leginkább lényegre mutató, a leginkább a mély szeretetet kifejező kérdést? Ugye már az elején kitaláltad, nem kellett várnod az ajándék végéig? Ugye tudod?

Hát persze! Igen, ez nagy, jóságos távközlési cég, amely minden érdek nélkül, azaz önzetlenül szeret téged, amely nem feledkezett meg rólad és családodról a karácsony, azaz a szeretet szent ünnepén. "Mert hazaérni csak oda lehet, ahol megértenek." És ki, ha nem a nagy szolgáltató értene meg minket leginkább? Hozsánna néked nagy szolgáltató!

(Ja, ki volt írva végig balra felül. Mindegy.)

*******************************************************************************

Értékelés: 4,0/10 pont (ISTST szám)

A BRAND bevésése (Imprinting) – 3/10

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) – 2/10

Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) – 5/10

A látvány (Scene) – 5/10

A technika (Technology) – 5/10