1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Apple reklám

*************************

Apple logo black.svg - iPad Pro 60s +++ Értékelés: 5,4/10

Gondolom a kreatív iskolában nem csak azt tanítják, hogyan etessük meg a potenciális fogyasztóval egy adott termék világmegváltóságát, hanem hogy hogyan etessük meg a megrendelőt promóciós tervezetünk visszautasíthatatlanságával, vagyis annak elképesztő zsenialitásával. Meg hogy lám, ahhoz képest milyen olcsók vagyunk. Elvégre pont ehhez értünk ugyebár. De persze néha a fagyi visszanyal, vagy instant karma, vagy más ehhez hasonló kifejezésekkel jellemezhető a saját lábon lövés… ja, ez is egy ilyen kifejezés…

***************

***************

Történt pedig, hogy kitűnő kreatívok fentebb említett profi munkája során megszületett a mellékelt reklám, amelyet a megrendelő meg is vásárolt, ki is fizetett nyilván. És nyilván nem 2 forint 30 fillérbe került.

Az ám, de a népnek annyira nem tetszett e mű, hogy a cégnek bocsánatot kellett kérnie miatta. Persze van akkora cég, hogy kibírjon egy ilyen fiaskót, nyilván nem fognak visszaesni az eladási számok, csak azért mégis ciki. Gondolom ez a marketing cég azóta már nem partner, és talán a marketing kommunikációs igazgatónak, vagy kinek is legalább alaposan a körmére néznek, és talán büntiből néhány millióval kevesebbet fog kapni a következő hónapban, nem tudom.

A többség leginkább azt kifogásolta, hogy szerintük itt a technológia kvázi elpusztítja a művészetet, megsemmisülnek a régi szép értékek stb. Mert hogy ezt látjuk szerintük. Dehogy semmisül meg, mondta erre a kreatív az értekezleten, ahol annakidején bemutatták az ötletet a megrendelőnek – gondolom, hogy ezt mondta – hiszen itt éppen hogy bele van sűrítve az összes eszköz egyetlen entitásba – gondolom ezt a szót használta, ez olyan elegáns – vagyis itt a technológia mintegy megszüntetve megőrzi (Hegel) az összművészetet mintegy magasabb szintre emelve azt, amely magasabb szint az összművészet lényegesen szimplifikáltabb, ezáltal esszenciálisan könnyebb hozzáférhetősége manifesztációjában objektivizálódik, azaz integrálódik az új instrumentumban. Gondolom ezt mondta. És mivel senki nem értette, de ezt nem merték bevallani, azonnal megrendelték, és fizettek, mint a katonatiszt. Gondolom így történt. Ha nem, akkor nem. Akkor is pofára estek vele.

Mondjuk én, ha én lettem volna ezért a megrendelő oldalon a felelős, mert van az a pénz, szóval nálam inkább maga a rombolás, a zúzás szólaltatta volna meg a vészcsengőt, aminek hatására elküldtem volna őket… oda.

Gyönyörű tárgyak, eszközök semmisülnek meg, és gyanítom nem cgi, tehát valóban, amit – legalábbis számomra – még nézni is rossz. És milyen hatásosan oldották meg! Végül is profikról van szó. Ahogy a festékek ráfolynak a kitűnő állapotban lévő pianínóra, ahogy az a kedves kis mese, ami éppen abban a kistévében megy drámaian véget ér, és ahogy a kis sárga gömbnek a végén horrorisztikusan kiugranak a szemei, gyönyörű… mondanám, ha az volna, de nem az.

Szerintem most viszont megnövekedhetnek az úgynevezett dühöngő szobák bevételei, ahol nagykalapáccsal lehet nekiesni mondjuk egy szépen berendezett nappali tárgyainak, bútorainak, mert ez a reklám meghozhatja hozzá a kedvet. Szóval én azt javasolnám a reklámalkotóknak, ha szeretnének még egy bőrt lehúzni az ötletükről, keressék meg az ilyen típusú szobák fenntartóit, és legyen e film portfóliójuk legfőbb eleme. Hacsak nem kaptak máris rengeteg felkérést ezen piaci szegmens képviselőitől.

További javaslataim. Mondjuk egy nagy autóbontó présgépében nyomjanak össze néhány kifejezetten gyönyörű oldtimer autót, és amikor a présgép újból szétnyílik, ott ragyog az adott márka legújabb modellje. Igaz, az nem lehet lapos, mint a tablet… na várjunk… oké, legyen lapos, kétdimenziós, és akkor odajön egy elefánt, és felfújja háromdimenziósra. Ne akadékoskodj már! A lényeg, valami szépet, értékeset törjünk össze. Én eléggé nagydumás vagyok, vállalnám ezen remek ötlet lenyomását az adott autógyártó cég marketingeseinek a torkán. Persze meg fogom kérni az árát, már az ötletet sem tudom miért hoztam nyilvánosságra, de hát nem vagyok valami ügyes üzletember.

A másik ötletem az volna, hogy csúnya embereket nyomunk össze egy présgépben, és… most miért?

*******************************************************************************

Értékelés: 5,4/10 pont (ISTST szám)

A BRAND bevésése (Imprinting) – 7/10

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) – 1/10

Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) – 5/10

A látvány (Scene) – 7/10

A technika (Technology) – 7/10