3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (1 Vote)

Milka és Raffaello reklám

*************************

Milka pra logo  raffaello logo – 15s és 20s +++ Értékelés: 4,2/10

Szóval mit tegyek? Melyik tanácsot fogadjam el? Melyik banknál bankoljak? Melyik távközlési szolgáltató, melyik biztosító, melyik autó, melyik üdítő, melyik, sör, melyik féreghajtó, melyik fing oldó, melyik prosztata gyógyító, melyik vagina gombátalanító, melyik, melyik? Mert hogy mindegyik termékisertető menyországot ígér. Egyik reklám jobb, mint a másik… pontosabban egyik hülyébb, mint a másik, tökre egy tőről fakadnak. De akkor melyik világmegváltó termék az igaz? Nem tudom mind végig próbálni. Talán egy javasasszonyhoz kéne fordulni…

 

***************

Itt van például ez a két reklám. Csoki, édesség, desszert kategória.

***************

Voltaképp egyszerűen eldönthető lenne a dolog, kóstold meg, és amelyik nem ízlik, azt ne edd meg. Ha mindkettő oké, mindkettőt szeresd. Ha egyik sem, vegyél egy harmadik fajtát. Csakhogy nem úgy van az! Kiderül, ezeknek a termékeknek van egy másodlagos, mintegy bennefoglalt, azaz immanens jelentésük is, amit tudnod kell, ha ezen elvontabb jelentéssel is dolgozni akarsz. Amiképp virágból sem mindegy, kinek, milyen alkalomra milyen virágot viszel, akképpen a csokival is nagy bakot lőhetsz, ha az adott helyzet megoldása érdekében nem a megfelelőt választod. Szerencsére a virág fajtákhoz hasonlóan, édességfajtákból is szinte végtelen variáció létezik, gondolhatnád tehát, könnyedén egy-egy értelműen hozzárendelhetők az adott élethelyzetekhez, vagyis nem lesz átfedés. Na itt téved Ön.

Az első reklámban a férj, vagy mondjuk a pár férfi tagja… bocsánat tudom, lehetne szó két férfiról is, de itt a nő nő, a férfi férfi, az apa… ja az itt nincs. Szóval a férfi főz, és éppen fűszerez. Mint az a hölgy reakciójából kiderül, talán kicsit túl is fűszerez. Ezért engesztelésül – gondolom – a férfi átnyújt neki egy doboz terméket. A doboz belső oldalára egy szívben az van írva, köszönöm, hogy vagy nekem Merci… jaj bocs, nincs Merci, akkor ezek szerint még zavarosabb a dolog, még nehezebb lesz választanom, már hárman vannak. Szóval boldog Valentin napot, az van még beleírva. Amikor a szó nem elég, mondd el Milka pralinéval – mondja egy hölgyi narrátor.

Na de egyszer csak bejelentkezik a második, illetve a harmadik versenyző is, miszerint inkább vele mondjunk ilyen dolgokat. „Amikor elmondanád, ha távolban is, a szíved mindig érte dobog, mondd el Raffaellóval.” És hogy ez többet mond minden szónál. A csaj ugyanis elutazik valahová, és a fickó egy doboz terméket csúsztat be titokban a bőröndjébe, és így, amikor a csaj a távolban kinyitja a bőröndöt, meglátja a terméket, ami lejátssza ezek szerint a pasi üzenetét, miszerint a szíve mindig érte dobog.

Na de én most itt állok három édesipari termékkel, amelyek a maguk nemében igencsak ehetőek, de itt vannak ezek a fránya másodlagos jelentések, ha tetszik a termékek konnotációi, amelyek jelen esetben ugyanazt jelentik. De akkor könyörgöm, mégis melyiket válasszam? Mindegyik tud helyettem beszélni, a kedvesem mindegyiket imádja. Akkor nem mindegy? Nekem mindegy, de gondolom a kedves hirdetőnek tökre nem. És különben is, én választani szeretnék! Nem azért nézek éjjel-nappal reklámokat, hogy aztán egy nagy túrós bizonytalanságban maradjak! Hát hol élünk? Akkor válaszd azt, amelynek legjobban tetszett a reklámja. Na jó, de mi van, ha pont az tudja a legkevésbé választékosan kifejezni magát. Kéne tartani egy ilyen Slam Poetry versenyt vagy mit köztük.

Figyelj, igazából egyik termék sem tud beszélni, ezek csokik, vagy affélék. Úgyhogy nézd meg még egyszer legalább ezt a kettőt, valamelyik biztosan jobban tetszik, mint a másik. Nehogy már emiatt ne tudj aludni.

Jó. Az egyikben nem értem, miért készített csípős ételt a szíve hölgyének, hacsak nem az elején tartanak a kapcsolatuknak, de akkor is legalább annyit megkérdezhetett volna, szereti-e a csípőset. Nem, már mindjárt itt az elején döntött nélküle, döntött helyette. Én nem folytatnám az ismerkedést. Nem ezt választom.

A másiknál pedig tök gusztustalan, mi több, egyenesen pornográf, ahogy a nő a szájába veszi a férfire emlékeztető édességet, és úgy el is élvez tőle szemlátomást. Lágy krém, mi? Ez se tetszik, nem ezt választom.

De akkor könyörgöm, mégis melyiket válaszam? Talán egy sport szelet?

*******************************************************************************

Értékelés: 4,2/10 pont (ISTST szám)

A BRAND bevésése (Imprinting) – 3/10

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) – 2/10

Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) – 6/10

A látvány (Scene) – 5/10

A technika (Technology) – 5/10