4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (1 Vote)

Canesten reklám

*************************

Canesten logo Kombi Uno – 25s +++ Értékelés: 3,8/10

Tényleg ne tessenek haragudni, de vannak bizonyos reklámtémák, amelyekről egyszerűen nem tudok leszakadni. Lehet ezt egyféle perverziónak is tekinteni, de korántsem az esetleges szexuális vonzatait illetően, abban a vonatkozásban nagyon nem, sokkal inkább a téma feldolgozásának hogyanját illetően. Mert ezek az úgynevezett kényes témák. Szóba került ez már korábbi írásaimban is nem egyszer, de ezek számomra örökzöldek, lásd perverzió. Örökzöldek, mert úgy tűnik a reklámkészítők számára is azok. Nem tudnak stílust váltani. Szegények…

 

***************

***************

Nekem még nem volt hüvelygombán. Mi több, határozottan állíthatom, soha nem is lesz. Tán már kitalálták, miért nem. De ha lenne, vajon mit tennék? Megtanultam sok előző oktatási segédanyagból (vonatkozó reklámokból), hogy az ilyesmi eléggé pregnáns tünetekkel hívja fel létezésére a figyelmet. Ez engem azonnal arra inspirálna, hogy iziben megkérdezném az orvosomat és a gyógyszerészemet ekképpen rájuk bízva a megfelelő ellenszer kiválasztását. Az ám, de az orvosok és a gyógyszerészek vélhetőleg nem néznek reklámokat, hanem mindenféle szakirodalomra, illetve saját tudásukra, tapasztalatikra támaszkodva igazítanának el a teendőket illetően.

Viszont én, mint hüvelygombával sújtott átlagemberpáciens bizony nézek reklámokat a délamerikai sorozatok reklámszünetében. És mint ilyen, bizony befolyásolhatom a szakemberek döntését különösen akkor, ha egyenértékű alternatívák közötti döntésről lehet szó. Ezért kellenek a reklámok.

Az itt tárgyalt darab a reklámok azon csoportjába tartozik, amelyek az azonnali megváltás jóhírével (evangélium) nyitnak, vagyis rögtön leveszik a befogadó válláról a világ terheit. Ezután nyilván bármit elfogad a jóhírért cserébe. Ime a jóhír: Ma már nem kell elviselned, amit nem szeretsz. Ennyi. Ennél nem is kell több. Ebben minden benne van. A születéstől a halálig. Jó, ez utóbbit talán akkor is el kell viselned, ha nem szereted, de semmi mást.  És biztos igaz, ha ők mondják. Természetesen végtelen számú példát lehetne sorolni e két jelentős életmérföldkő között, amelyeket innentől kezdve nem kell elviselned, ha nem szeretnéd, de erre egy 25 másodperces reklámban nincs idő, ezért csak egy-két jelentősebb dolgot említenek meg, de ezek is igen súlyosak. „Ha nem tetszik egy film, egy zene, jöhet egy másik. Ha nem kedvelsz valakit skipeld.” Ha jól értem, ez utóbbi nem feltétlenül jelenti azt, hogy képernyőn való tovább pöccintése egyben az illető halálát is okozza. Nagyon remélem.

Nos a súlyos példák felsorolása után, egy merész ugrással rátérünk arra a megváltásra, amelyről voltaképp beszélni szeretnénk. Tehát hasonlóan az előbb felsoroltakhoz, nem kell elviselned a hüvelygombát sem, szüntesd meg a tüneteket! Hallelúja! Persze ez utóbbi nyilvánvaló volt, hisz a mindenbe ez is beletartozik.

Én nem vagyok egy szép nő. Olyannyira nem, hogy férfi vagyok. De ez nem számít, hisz nekem is lehet mindenféle érdekes gombám sok helyen. Ha szeretnéd, majd gyűjtök ilyen tárgyú reklámokat, illetve már volt szó korábban ilyesmiről is valamely értekezésemben. Keresd meg. De ha szép nő lennék, és egy ilyen reklámban vállalnék szerepet, jó alku pozícióban érezném magam a hirdetés tárgya okán. Nézd ott a hüvelygombás nő! – súgnának össze a hátam mögött a villamoson. Például. Szóval jól felsrófolnám a járandóságot.

Hej, de nem értesz te ehhez! Reklám, érted, reklám! Empatizálnia kell a kedves potenciális vásárlónak a szereplővel. Az egy csónakban evezés érzését kell sugallnia. És azt hiszed nem tudom, mi mindenre volnál hajlandó egy reklámfilm főszerep jogdíjas juttatásaiért? Mutatnál te ott mindent, amit kérnek. Te kis álszent!

Jól van na, lelepleztél. De akkor sem értem, mi a tökömért kell marhaságokat beszélni egy reklámban? Ma már nem kell elviselned, amit nem szeretsz? De, de, ezer dolgot kell elviselned nap mint nap, amit nem szeretsz a kutyaúristenit neki! Miket beszél ez itt össze-vissza! Na csak kapjalak a kezem közé, szétverem azt a hülye pofádat te nyomorult… illetve nem is tudom, düh kezelésre is szedhetem ezt?

*******************************************************************************

Értékelés: 3,8/10 pont (ISTST szám)

A BRAND bevésése (Imprinting) – 3/10

A forgatókönyv és/vagy a történet (Script) – 2/10

Az igazság faktor és/vagy a valós érték (Truth) – 6/10

A látvány (Scene) – 4/10

A technika (Technology) – 4/10